Vlakke fietsroute in Toscane van Chuisi naar Arezzo

Bij een fietstocht door de glooiende Toscaanse heuvels denk je meteen aan minimaal 20 versnellingen en het liefst een elektrisch model om de hellingen te bedwingen. Maar het kan ook makkelijk! Een uniek fietspad van 62 kilometer van Chiusi naar Arezzo telt een hoogteverschil van maar 20 meter. De bijzondere route loopt namelijk door een drooggelegde rivierbedding. Net als wij hebben de Italianen hier land herwonnen op het water!

Let op: deze route gaat deels over onverharde paden!

Het fietspad Il Sentiero della Bonifica

Ooit was Val di Chiana, de vallei in Zuidoost-Toscane tussen Arezzo, Montepulciano, het meer van Trasimeno en Cortona, één groot moeras waar de malariamug vrij spel had. Het insect ontleent zijn naam trouwens aan de ‘slechte lucht’ = Mal-aria, die de moerassen doorgaans kenmerken. Droogleggen was een van de oplossingen om het vruchtbare land te gebruiken zonder de vervelende ziekte-overbrenger.

Waterbouwkundig ingenieurs begonnen in de 16e eeuw, in opdracht van de familie De’ Medici, met het ontwateringsproces dat later werd voortgezet door de Groothertog Leopold van Toscane. Ze bouwden een indrukwekkend afwateringssysteem dat de vallei omtoverde tot een belangrijk landbouwgebied. De dorpen langs de route profiteren nu nog steeds van de opbrengsten van Moeder aarde. Een rijkdom aan kaas, fruit, olijfolie en wijn.

de route voert langs een paar meertjes

Centraal afvoerkanaal

Onze held Leeghwater deed het ooit met molens maar zo ver waren de Italianen in die tijd nog niet. Daarom duurde het eeuwen voordat het project af was. Zelfs Leonardo da Vinci werkte mee, aan voor die tijd vernieuwende waterbouwkundige technieken. De belangrijkste was de aanleg van het ’Canale Maestro’, een centraal afvoerkanaal. De afwatering van het gebied werd compleet omgedraaid, en mondt nu uit in de noordelijk gelegen rivier de Arno. Zoals u weet stroomt die ook door Florence.

Dat het dijkje langs hun ’meesterkanaal’ een ideale gelegenheid bood tot het aanleggen van een fietspad, was wel het laatste dat opkwam in het hoofd van de ingenieurs. De fiets krijgt pas de laatste jaren een beetje voet aan de grond in Italië.

In het voorjaar is het pad groen en goed te doen. Maar er kan altijd een buitje vallen natuurlijk

Van alles te zien

Sportieve fietsers die een beetje doortrappen hebben de tocht in een dikke twee uur achter de rug maar dan mis je toch wel wat. Er valt namelijk van alles te zien, en niet alleen in de vertrek- en aankomstplaats. Langs het parcours liggen pittoreske stadjes waarvan er enkele weer met speciale fietspaden op de hoofdroute aangesloten zijn. Om even bij te tanken met een fijne cappuccino of smakelijke tramezzino (de witte ruitvormige broodjes zonder korst) is zo’n uitstapje noodzakelijk. Op de hoofdroute is namelijk geen uitspanning te bekennen. Het vlakke pad loopt langs de meertjes van Montepulciano en Chiusi, paradijsjes voor vogels. Op deze plek lijkt het landschap nog het meest op het moeras dat het ooit was. De cultureel ingestelde fietser kan ook het hart ophalen. Fietsen door het landschap van de oude Etrusken, de middeleeuwen of de renaissance.

Fietsroute San Gimigiano

San Gimigiano is een van de grootste toeristische trekpleisters van Toscane. Niet gek ook met de bijnaam ‘het Manhattan van Toscane‘! En het fietsen rond San Gimigiano is een waar genot. Hieronder een schitterende fietsroute naar en rond San Gimigiano.

Vanaf Tavarnelle dalen we eerst 12km. Weliswaar met wat kleine puistjes (*kuch* 19%.. *kuch*) rijden we over een heerlijk vlak stuk asfalt richting Riserva Naturale del Castelvecchio. Daar beginnen we met een tweetal heuveltjes van respectievelijk 2 en 3 km lang om daarna een prachtige slingerende weg van 13km op te fietsen. Schrik niet van de lengte, het is gemiddeld 3%, weliswaar met steilere stukken, maar ook met dalende stukken. Denk aan de Gorge de Lanesque in de Provence vorig jaar.

Ook Toscane is onderhevig aan de wetten der natuur en dus dalen we ook weer af. Wie het felle klimmetje overleefd, wordt beloond met het fabuleuze stadje San Gimigiano. Na een overheerlijke espresso en een radler kunnen we weer verder. Heuvel op, heuvel af tot 5,5km voor Tavarnelle. Daar ligt nog een laatste felle klim (4km) tussen ons en een welverdiende koude Peroni in.

Fietsroute naar San Gimigiano op Strava

Fietsroute door de Chianti

Tussen Florence en Sienna ligt de Chianti wijnstreek. Hier komen de lekkerste rode wijnen uit Italië vandaan. Vinden ze in de Chianti dan.. Maar je kan er ook geweldig fietsen over de mooiste fietsroutes!

Vanaf Tavarnelle Val di Pesa kan je eerst even lekker warmrijden. Via Riserva Naturalis del Bosco di Sant’Angese gaan we over kronkelweggetjes omhoog. Bovengekomen drinken we een welverdiend espressootje in Castellina. Na een kilometer of 40 gaan we in Radde in Chianti een mooi brasserietje opzoeken om ons te laven aan de plaatselijke spijzen. Daarna rest ons nog een aantal klimmen van het langere poefwerk. Zo pakken we onder andere de “Wageningse Berg ofzo” mee.

Fietsroute door de Chianti op Strava

Vlakke fietsroute door Toscane

Vlakke fietsroutes in Toscane zijn nauwelijks te vinden. Heuvel op, heuvel af is het devies, maar er zijn wat vlakke relatief vlakke stukken te vinden. Hieronder een route rond Tavarnelle Val di Pesa om er even lekker in te komen.

Vlakker dan dit ga je het niet krijgen in die omgeving. Het is vals plat op en af met weinig echte klimmetjes. En die omgeving.. man, man, man, man, wat een paradijs! Alsof alle Bertoli reclames hier zijn opgenomen, zo belachelijk mooi is het. Wijngaarden, cipressen, oude vrouwtjes aan het baderen in olijfolie, you name it.

Vlakke fietsroute door Toscane op Strava